• Watersportdorp Earnewald Eernewoude
  WELCOME TO EARNEWÂLD, THE COSY WATER SPORTS VILLAGE
 • Earnewald, bruisend groen veenparadijs
  LIVELY GREEN WETLAND PARADISE
 • Earnewald
  SURPRISINGLY DIVERSE
 • Earnewald centraal in Nationaal Park De Alde Feanen
  AT THE HEART OF DE ALDE FEANEN
 • Earnewald, gezellig watersportdorp
  FOR YOUNG & OLD

Gratis sloepvaart naar Lancaster Monument

gevel-opties-twirre-7
Category
activiteitenagenda 2023
Date
Sunday, 07 May 2023 12:00 - 16:00
Venue
Piet Miedemaweg 9 9264 TJ Earnewâld
Telephone

gratis SLOEPvaart naar lancaster monument de zwaluwhaven

 

Vaar gratis mee op zondagmiddag 7 mei in een sloep met schipper naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven’ in Nationaal Park de Alde Feanen
 
De route duurt ongeveer een uur en voert door het beschutte gedeelte van Nationaal Park De Alde Feanen. Halverwege de route passeer je 'De Zwaluwhaven' in de Neare Saiter. In de nacht van 4 op 5 september 1944 stortte bij de Neare Saiter de Lancaster R5682 neer. Van de 7 bemanningsleden overleefden 3 de crash niet. Als eerbetoon is het monument 'De Zwaluwhaven' onthuld. 'De Zwaluwhaven' staat symbool voor: de zwaluw als symbool voor thuiskomen, de zwaluw als voorspeller van het weer, een 32 meter lange wand, zo breed was het vliegtuig, 251 nestgaten, 251 vliegtuigen vertrokken die nacht, 12 nestgaten zijn dicht, 12 vliegtuigen keerden die nacht niet terug.
 
Wil je meer weten over dit monument dan kun je na de sloepvaart een bezoek brengen aan de vrij toegankelijke expositie 'Geraakt! De laatste vlucht van Lancaster R5682' in het Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen.
 
Datum: Zondag 7 mei 2023
Aanvang: Iedere 15 minuten een afvaart tussen 12.00 - 16.00 uur (iedere afvaart duurt ongeveer een uur)
Locatie: Aanmelden bij Toeristenbureau Earnewâld.
Deelname is gratis. 

 

De vaartocht voert langs De Zwaluwhaven: KLIK HIER VOOR MEER INFO

  

zwaluwhaven

 

Het monument kent prachtige details. Zo is het monument opgebouwd uit Engelse bakstenen, wat perfect past in de natuurlijke omgeving van Nationaal Park de Alde Feanen. De nestgaten zijn gevuld met metalen capsules voorzien van een boodschap. En het materiaal van de capsules bestaat uit de omgesmolten onderdelen van het opgegraven vliegtuig. Zelfs de grootte van de Engelse Lancaster was van inspiratie voor Nynke Rixt Jukema. De 32 meter brede zwaluwhaven heeft dezelfde spanwijdte als de gecrashte bommenwerper.

 

 

Deze activiteit is onderdeel van de zomeractiviteiten die in Earnewâld onder de noemer 'Eltse snein wat by d'ein!' worden georganiseerd. De middenstand en lokale verenigingen organiseren elke zondagmiddag vanaf mei t/m september een activiteit die plaatsvindt in en om het centrum van Earnewâld.

 
 

All Dates

 • Sunday, 07 May 2023 12:00 - 16:00

Toeristenbureau Earnewâld
Piet Miedemaweg 9
9264 TJ Earnewâld


Telefoon: 0511-539500
E-mail: info@earnewald.nl

Copyright ©2023 Toeristenbureau Earnewâld | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk