Skûtsjemuseum

In het skûtsjemuseum staat het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers centraal.

In het skûtsjemuseum staat het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers centraal.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen staan sfeervol opgesteld. In een nagebouwde roef proeft u het oude schippersleven. U ruikt taan en teer. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks vrachten turf, terpmodder, mest of zand vervoerden. U ontdekt het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven, met wind en water. Aan de kade ligt een uniek scheepje, een replica van een houten skûtsje uit 1861.

 

 

In het Skûtsjemuseum kunt u gratis gebruik maken van onze AUDIOTOUR. U moet wel beschikken over een eigen smartphone of iphone. In het museum kunt u ook gratis een koptelefoon gebruiken voor deze AUDIOTOUR. U sluit deze koptelefoon aan op uw smartphone/iphone.

Voor de jeugd is er een leuke 'Mark en Ant game'. De app hiervoor is eenvoudig te downloaden in het museum. Speels door het museum met een vraag- en antwoordspel op je iphone, smartphone of tablet. Je kunt de app ook downloaden via www.markantfriesland.nl 

 

Openingstijden

Open van 28 april t/m 30 september 2018 op:
zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur ( en Pinkstermaandag 21 mei )

In juli en augustus:  Alle dagen geopend van 13.00 - 17.00 uur behalve op maandag.

Voor groepen (minimaal 10 personen) het gehele jaar geopend, zowel  's morgens, 's middags als 's avonds, echter alleen op afspraak.

 

Entreeprijzen

     

Entree Skûtsjemuseum

3,50

 

Entree kinderen t/m 12 jaar

1,00

 

Fryslânarrangement Skûtsjemuseum (entree, rondleiding, 2x koffie, oranjekoek - minimaal 10 pers.)

9,00

p.p.

Rondleiding van groepen (minimaal 10 pers.)

25,00

 

Schoolgroepen (entree, rondleiding, ranja - minimaal 10 pers.)

2,50

p.p.

Schoolgroepen (entree, rondleiding, ranja, spelletjes, varen met skûtsje, wandeling. Deze (gesubsidieerde) bezoekmogelijkheid duurt een dag, broodje meenemen voor tussen de middag. Deze mogelijkheid bestaat totdat de subsidiepot weer leeg is.

7.50

p.p.

Consumpties

     

Koffie / thee

1,50

 

Frisdrank

1,75

 

 

Zeil mee met de Aebelina!

Naast het museum, ligt het houten skûtsje de 'AEbelina'. Het pronkstuk van het museum. De Æbelina is het eerste en enige houten skûtsje dat sinds 1900 is gebouwd. Massief eikenhout is van kielplaat tot luiken in sierlijke rondingen gebogen om een schip te maken zoals dat ooit de Friese wateren beheerste. Zo voer de oude Wiebe Minderts Peekema ermee, en voor hem Gerben Jentjes Zuidema, schippers op het Grouster veerschip. Zeilen op dit schip is een unieke beleving. Ook in 2018 kan er weer aangemonsterd worden en wel op de volgende data: 24 en 31 juli, en 14, 21 en 28 augustus. In het kader van LF2018 worden er dit jaar beurtvaarten naar Leeuwarden georganiseerd. Informatie op: http://www.skutsjemuseum.nl/informatie/varen-met-de-aebelina

 

Adres

  • Straat: De Stripe 12
  • Postcode: 9264 TW
  • Plaats: Earnewâld

Contact

  • E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kaart en routebepaling

Vul uw eigen adres in, daarna wordt de kortste route bepaald.

Toeristenbureau Earnewâld
Piet Miedemaweg 9
9264 TJ Earnewâld


Telefoon: 0511-539500
E-mail: info@earnewald.nl

Copyright ©2019 Toeristenbureau Earnewâld | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk